Sunday, August 14, 2011

Vihapuheet ja vihaiset puheet

Nykyhetken trendisana on vihapuheet. Kaikki pyhässä kaksinaamaisuudessa (sdp, vihreät ) lienevät nyt konsensuksessa mitä tulee vihapuheiden eliminoimisen tärkeyteen. Myös satunaiset asiantuntija nostavat aika ajoin päätään saadakseen oksennettua oman paskakortensa sananvapauden roviolle.

Hiljainen konsensus on, että vihapuhe on jotain persuihin liittyvää, ja ainut hyvä persu on hiljainen persu.

Todellisuus on kuitenkin, että vihapuhe on uusi epämääräinen määre sille pelolle, että politiikassa on uusi valtapuolue, ja jopa maahanmuuttokritiikissä on totuuden siemen. Vanhat valtapuolueet ovat tottuneet edustamaan ainoaa oikeaa näkökulmaa asioihin, ja suomalaiset ovat tottuneet siitä, että me olemme aina kaikki samaa mieltä kaikesta. Aina. Piste. Se on meidän suomalaisten juttu, me ollaan aina samalla viivalla naapurin, työkaverin ja jopa kulmakunnan juopon kanssa. Siksi uusi mielipide tuntuu  monista uhkaavan radikaalilta, vaikka tosiasiassa ulkomailla naurettaisiin käsityksillemme radikaalista politiikasta.

Nyt joku on eri mieltä, ja vastustaa sitä politiikkaa, jota ollaan viime lamasta asti harjoitettu. Se ahdistaa osaa, ja osa ei vain yksinkertaisesti pysty hyväksymään sitä, että erilainen mielipide ei ole väärä mielipide. Olemme niin tottuneita hyssyttelevään konsensukseen, että muutos siihen on saanut jo koomisia piirteitä omaa poliittista kantaansa vuosia rauhassa toitottaneiden poliitikoiden keskuudessa. Niin koomisia, että joka päivä yllättyy siitä, millaisia ihmisiä tätä maata on johtamassa.

 Työskentelen pienessä toimistossa, jossa kollegana ovat afroamerikkalainen jenkki, kaksi ranskalaista, puolalainen, venäläinen, eestiläinen ja me kaikki tulemme toimeen sulassa sovussa. Väitän eläväni keskivertoa enemmän monikulttuurisesti. Ei tulisi mieleenkään kyseenalaistaa työtoverien ihmisarvoa ja älykkyyttään. Tällä hetkellä kuitenkin tietynlaisesta kulttuurista ihmisten holtiton raahaaminen ja sopeuttamatta jättäminen on kriisin siemen meille kaikille. Eikä sen toteaminen ole muuta kuin realismia. Holtittoman maahanmuuttopolitiikan ja perheenyhdistämisen järjestäneet puolueet haluavat nyt kuitenkin torvisoittokuntana vaientaa kaiken kritiikin leimaamalla jokaisen maahanmuuttokriittisen puheen vihapuheeksi. Se uhkaa jo mielipiteenvapautta, joka on perusta kaikelle sille, mitä olemme oppineet maassamme rakastamaan.

Päivän turha ja populistinen sana on siis vihapuhe. Jokainen vihapuheesta puhuva poliitikko vain tekee itsestään valistuneen kansanosan silmissä naurettavan. He haluavat sanavapauden kustannuksella vaientaa vastapelurin saamalla heidät vaikuttamaan vaaralliselta väärine mielipiteineen.

2 comments:

  1. Hyvin vihaisesti myös välillä puhutaan noista vihapuhujista ja "vihapuhujista". Norjassa jo päättivät, että vastataan hei vihaan rakkaudella eikä vihalla, täällä jopa niinkin kamala tragedia näyttää olevan joillekin keppihevonen yrittää hiljentää tyyppejä... Ei kaikkea toki pidä suvaita suvaitsevaisuudenkaan nimissä, eikä varsinkaan yksiselitteistä vihanlietsontaa tai puusilmäisyyttä, mutta on sillä väliä miten niihin asioihin vastataan. Aika paljon myös joutuu sietämään, jos yhtään sananvapautta ja demokratiaa kunnioittaa. Se vaan on sen idea, että myös vastenmieliset mielipiteet pääsevät kuuluviin...

    ReplyDelete
  2. ...Ja koska ne siis on todellakin MIELIPITEITÄ, eivätkä sellaisina mitenkään, MITENKÄÄN rinnastettavissa vaikka nyt siihen massamurhaan...

    ...Ja ken ei usko, lukekoot Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen linjausta ;o (mä tykkään aina pasteta tätä):

    »Sananvapaus ei pelkästään kata sellaisia tietoja ja ajatuksia, jotka otetaan myötämielisesti vastaan, joita pidetään vaarattomina tai joihin suhtaudutaan välinpitämättömästi. Sananvapaus kattaa myös sellaiset viestit, jotka loukkaavat, järkyttävät tai häiritsevät valtiota tai jotain sen väestön osaa. Tätä vaativat tuomioistuimen mukaan moniarvoisuus, suvaitsevaisuus ja avarakatseisuus, joita ilman ei ole kansanvaltaista yhteiskuntaa.»
    (Handyside 7.12.1976 A 24 ja Grigoriades v. Kreikka 25.11.1997.)

    ReplyDelete