Monday, September 5, 2011

Facepalm...

Voisin aloittaa tälläisen pienen sarjan niistä pienistä hetkistä, jolloin tajuan kuinka ajattelemattomia ihmiset toisinaan ovat.

Tässä tämänpäiväinen "tuskastuminen":

Valtiosihteeri Raimo Sailas höpötti Ylen A-studiossa  Suomen valtion rahankäytöstä, ja Iltasanomien tiivistelmässä tuli luki hänen sanoneen näin:


– Asumistuesta meillä on hyvää tutkimustietoa muutaman vuoden takaa, joka kertoo että valtaosa asumistuesta valuu vuokriin eikä siis kohdistu vuokralaisten eduksi.

Tiesin, arvasin, näin ennalta - ja kyllä! Siellä paskalehdiston lukijakunnan kommenteissa ne lukuisat tyylipukukansalaisten hämmästelyt valtasivat alaa:

 Minä kun luulin että asumistuki oli juuri vuokran maksuun tarkoitettukin. Varsinkin kun sitä maksetaan 80% "kohtuullisista" asumismenoista. Melkoista matikkaa tarvitaan että jotenkin siitä jotain jää käteenkin.

Joo, melkoista matematiikkaa tosiaan...


 Nii mihin se asumistuki olikaan tarkoitettu jossei vuokriin? En ole ikinä kuullut että sillä olisi kellekkään omaa asuntoa maksettu. Eikä sen pitäisikään olla tarkotettu mihkään veneen tai viinan ostamiseen vaan nimenomaan asumiskustannuksiin, pääosin vuokraan."

-Toivottavasti ei ollut Sailakselle kovin suuri yllätys, että asumistuki vuokra-asuntoon todellakin päätyy vuokranantajalle.


 Ja, lisää riittäisi, muttakaipa tämä riittää...

Sailas tarkoitti, että asumistuen rakenteella eli indeksiin sitomisella on se ikävä puolensa, että vuokranantajat voivat korottaa vuokraa, koska asumistuki nousee mukana. Niinpä asumistuki valuu vuokriin eli nostaa vuokrien hintoja. Eli asumistuen koko hyöty ei päädy tuensaajalle, koska vuokrakuprun vuoksi "real income" on pienempi.

En tiedä mikä on pahinta: se ettei tälläistä käsitteistöä ymmärretä, vai se ettei oteta edes selvää, kun näkee valtiosihteerin sanovat jotain hullunhauskaa. Vaikka mikäpä yllätys se on, kun tämän hetken politiikakin on yhtä Aku Ankkapeliä, ja perusihminen saa melikuvansa poliittisista henkilöistä Iltasanomien kautta.

En ole mikään Urpilaisen fani, mutta eikö siitä ihmisestä nyt helvetti soikoon  muka saa normaalia poskiläsketöntä kuvaa???.



Tämä kuvilla leikkiminen on myös meihin kohdistuvaa törkeää manipulointia. Urpilaisesta halutaan tietyntyyppisiä kuvia, joissa Urpilainen on vähän hassunhauska. Stubidosta halutaan kuvia, jossa hän näyttää kauhuleffan kuminaamiolta -  ja en edes viitsi mennä Timo Soiniin ja Halla-ahoon.

No comments:

Post a Comment